Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. Divadelní hra SAUNA

 

Divadelní hra "SAUNA"

 

Autorská divadelní hra Martina Volfa, který je také jejím režisérem. Žánrově hra spadá pod kategorii tzv. erotických crazy komedií. Premiéra byla uvedena dne 4.10. 2014 v Kolovči ochotnickým divadelním spolkem Kolofantí. Představení bylo vyprodáno, stejně tak jako mnoho dalších.

Hra je už jen svým žánrem pro diváky velice atraktivní. Slibovaná erotika přímo na jevišti, která má být navíc v podání ochotnického souboru, nikoli profesionálů, vzbudí pozornost nejednoho člověka. A právě zvědavost je to, co lidi dostane do hlediště.

Nicméně hra má celkově co nabídnout a pomineme-li erotiku, která se tak stává spíše skvělým reklamním tahákem než hlavní náplní hry, jsou to hlavně jasně vyprofilované a hyperbolizované vlastnosti postav, jež se dostávají do vtipných a občas až neuvěřitelných situací, které diváky baví – např. feministka chtějící dvojčata, geniální vědec, jenž je v běžném životě úplně neschopný a lakota majitele Sauny a jeho rodičů neznající mezí. Zamyslíme-li se nad hrou hlouběji, zjistíme, že hlavní příčinou jednání postav není až tak sex jako peníze. Sex je zde ve většině případů pouze prostředkem, jak je získat. Bývalý prostitut a nynější majitel firmy „Splněná přání“ spolu se společnicí Valerií jsou prototypem toho, že nejstarší řemeslo stále vydělává. Ale nemusíte se zrovna živit tímto zaměstnáním, abyste nemohli dělat kariéru tzv. „přes postel“ a tím pádem vydělat více peněz sexem, jako třeba slečna Kamila, Kateřina a Pavla. Primárně pro potěšení do sauny chodí pouze dva muži – ředitel a zároveň majitel firmy, jenž je pro změnu zvyklý koupit si to, co chce získat, a poslanec, jenž v poměrně vysokém věku „dostal chuť na mladé maso“, nicméně je i on lakomý, avšak touha u něj převážila.

Z kompozičního hlediska je hra tvořena čtyřmi samostatnými obrazy, jenž jsou zasazeny do příběhu rodiny majitele sauny (on, jeho manželka Petra a dcera Kamila), který tvoří rámec celé hry a můžeme je považovat za hlavní postavy, ačkoliv se s nimi setkáváme zhruba stejnou dobu jako se všemi ostatními postavami.

Hra splňuje hlavní záměr crazy komedií a to pobavit diváky humorem a to jak situačním, tak vycházejícím přímo z podstaty charakteru postav. Také nemůžeme očekávat metafory a jemná náznaková sdělení doplněná o básnické prvky. Vše je naservírováno jasně. Zpráva je jednoduchá. Peníze a sex byly, jsou a budou stále aktuální.

Za DS Kolofantí Kristýna Bláhová.

 

plakat1-----hotovy.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky 05. Divadelní hra - SAUNA

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář